Rootkit, rootkit eltávolításA rootkitek olyan a számítógépünkön megbúvó kis programocskák, melyek a tudtunk nélkül általában káros tevékenységet folytatnak, miközben mi gyanútlanul a szokásos módon használjuk a gépünket.

A rootkitek gyakran az operációs rendszer szokványos programjainak működését utánozva, annak helyébe lépve dolgoznak, el is végzik annak feladatait, de közben csinálnak még valami mást is, például adatokat szolgáltatnak ki gépünkről, vagy éppen hátsó ajtót nyitnak valaki más számára, hogy észrevétlenül kutakodjon.

Előfordulhat az is, hogy gépünk egy rootkit segítségével részévé válik egy spam- vagy vírusküldő hálózatnak, vagy más számítógépes bűncselekmény elkövetésére használják fel.

Ha a rendszerünk működésében zavar támad, indokolatlanul megnő hálózati forgalmunk, netán néhány használt program furcsán viselkedik, gyanakodhatunk arra is, hogy rootkit került a gépre.

Ilyenkor érdemes lefuttatni néhány rootkit eltávolító programot, de a tapasztalat azt mutatja, hogy igen gyakran ezektől a kártevőktől csakis a teljes rendszer gondos újratelepítésével lehet megszabadulni.

A komolyabb vírusvédelmi programok általában már rendelkeznek rootkit védelemmel is, ugyanakkor az is igaz, hogy a rootkitek elleni védekezésre a mai napig gyakran nincs igazán hatékony válasza az informatikai cégeknek.

Partnereink

 www.topceg.info
www.vallalkozonet.hu
 
Kapcsolat: info kukac rootkit.hu